dimarts, 19 d’abril del 2011

La Píndola: No hem aprés res


Timo Soini, líder dels Vertaders Finlandesos
No fa tant de temps, en 1929, el crac va portar atur, inseguretat. La por va incentivar els pitjors sentiments humans i la xenofòbia i el racisme van arrelar en les societats occidentals. Els governs forts, les dictadures, el feixisme i la seua  màxima expressió, el nazisme, van copar els governs d’Europa. El nacionalisme com a doctrina i escut protector contra l’estranger, acusat de ser l’origen de tots els mals, va propiciar les actuacions més vils i aberrants que mai ha comés la humanitat i la Segon Guerra Mundial. Mentre, aprofitant les aigües tèrboles, alguns malvats acumulaven riqueses insultants.

L’actual crisi està provocant atur, inseguretat. La por a un futur incert va minant els valors i substituint-los pels defectes més mesquins de la naturalesa humana. La xenofòbia i el racisme guanyen adeptes, fent del diferent la diana de totes les frustracions provocades per la societat que posa els guanys monetaris per damunt de tot. 

França no vol els immigrants que Itàlia expulsa del seu territori. En Holanda puja l’extrema dreta; en França la filla de Le Pen avança; el Itàlia governa ja l’extrema dreta i pretén legalitzar el feixisme; i en Finlàndia un partit marginal anomenat “Perussuomalaiset” (Vertaders finlandesos), el nom els defineix, ha estat a punt de guanyar les eleccions. I mentre la immensa majoria de ciutadans pateix la crisi uns quants, aprofitant les aigües tèrboles, estan guanyant més diners que mai.

No ens ha servit de molt l’experiència desgraciada i ominosa del segle XX. Anem drets a repetir la història. 

Al Azraq

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...