divendres, 1 de juny del 2012

Legal Sol desmunta la criminalització del 15M i reafirma el seu caràcter noviolent i propositiu


La Comissió Legal realitza un balanç de les mobilitzacions del 12 al 15 de maig, en la que ofereix una versió que difereix de manera substancial de l’expressada pel Govern. 

Aquest matí, la Comissió Legal Sol del 15M ha convocat una roda de premsa per a exposar les seues valoracions amb relació a les mobilitzacions que van tindre lloc entre el 12 i 15 de maig, avaluació que s’allunya de la realitzada des del Govern. 

En la roda de premsa s’ha llegit un comunicat i aportat material documental i audiovisual amb l’objectiu de demostrar que, a pesar del desenvolupament pacífic d’aquestes jornades, s’han produït intervencions policials diàries que consideren arbitràries i desproporcionades, que s’han saldat amb un total de 28 detinguts i 550 manifestants identificats. Després de l’exposició d’aquests fets s’ha obert un torn de preguntes en què s’han atés les qüestions plantejades pels periodistes assistents. 

L’anàlisi d’aquests fets porta a la Comissió Legal a afirmar que el Govern ha obviat de forma interessada els debats i propostes presentades per unes assemblees que s’han desenvolupat de forma constructiva i noviolenta, recorrent a l’estratègia de posar el focus exclusivament en assumptes d’orde públic. 

Així mateix, la Comissió ha denunciat que el que des del Govern s’insisteix a denominar actuació "exemplar" de la policia ha resultat ser més aviat el contrari. Per aquest motiu, el 14 de maig van publicar un comunicat denunciant tractes degradants patits per alguns detinguts la primera nit, tant en el moment de la detenció com en l’interior de comissaria; fets aquests gravíssims i inacceptables en democràcia. 

A fi d’acreditar aquestes afirmacions s’han reproduït al llarg de la roda de premsa fotografies i vídeos que consideren representatius d’aquestes actuacions, material audiovisual que demostra que de cap manera poden considerar-se les intervencions policials ni justificades, ni proporcionades, ni adequades.

La Comissió Legal recorda a la Delegació de Govern que té l’obligació legal d’investigar les denúncies públiques per abusos policials que s’hagen produït, per quant són fets inadmissibles en un Estat democràtic de Dret. Per això denuncien: 

1.- Que de nou, s’ha pogut constatar que la major part de l’operatiu policial desplegat en les matinades del 12 al 15 va tornar a incomplir la normativa que regula la identificació de les unitats policials (Instrucció 13/2007 del Mº de l’Interior), ja que no portaven el número de placa visible. En relació amb aquest fet, la Comissió va interposar l’11 de maig una denúncia davant del Ministeri per les irregularitats en aquesta matèria i va sol·licitar que foren adoptades les mesures oportunes per a acabar amb aquestes situacions, que fomenten la impunitat dels efectius policials en intervencions com les reproduïdes en els vídeos mostrats. 

2.- Que les identificacions massives a fi d’iniciar procediments sancionadors administratius contra les persones que participaven en concentracions, debats, assemblees o grups de treball, no troba assentament legal en el nostre ordenament jurídic i només té cabuda en el marc d’una estratègia que pretenga desmobilitzar els ciutadans que desitgen participar en les decisions polítiques que els afecten. 

La Comissió Legal fa especial insistència a recordar que la negativa a dissoldre una concentració només és sancionable en tres supòsits: il·licitud penal, pertorbació de l’orde públic i que es porten uniformes paramilitars. I assenyalen que no es van produir alteracions de l’orde públic que justificaren els desallotjaments, com tampoc aquest exercici recaptatori i intimidatori en forma de sancions, mesura especialment onerosa en l’actual context de crisi econòmica. Per tot això exigeixen a la Delegació de Govern l’arxiu de tots i cada un dels expedients sancionadors anunciats. 

Tots aquests fets porten a la Comissió a realitzar un balanç desigual d’aquestes jornades de commemoració. D’una banda, no amaguen la seua preocupació en comprovar que des del Govern es normalitzen comportaments arbitraris, violents i injustificats, perpetrats per funcionaris públics, i expressament prohibits per la legislació vigent i per la Constitució. Però, d’altra banda, es congratulen perquè aquestes jornades han visibilitzat el treball que des de les diferents Assemblees, Comissions i Grups de Treball es porta realitzant durant un any, esforç que ha permès als ciutadans i ciutadanes convertir-se en protagonistes de la realitat política, i que constata que el moviment 15M continua de forma massiva en els carrers amb el mateix esperit. 

Comisión Legal Sol 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...