dimarts, 14 de febrer del 2012

El govern, el Consell d’Administració dels interessos del gran capital


La Reforma Laboral, aprovada divendres passat pel govern del president Rajoy, és un pas més cap a la destrucció total dels drets laborals dels assalariats d’aquest país que ens deixa, si més no, en una situació semblant a la de principis del segle XX. La dura ofensiva que ha mamprès la burgesia posa d’actualitat les paraules de Marx al Manifest Comunista: “La història de totes les societats humanes hagudes fins avui ha sigut la història de la lluita de classes. Home lliure i esclau, patrici i plebeu, baró i serf de la gleva, mestre i oficial del gremi, en una paraula, opressors i oprimits s'enfrontaren en perpetu antagonisme, lliurant una lluita incessant, a vegades encoberta i a vegades franca, lluita que es va saldar en cada cas amb una transformació revolucionària de tota la societat o bé amb l’afonament conjunt de les classes enfrontades.”

El perill del marxisme era, precisament, que mostrava als assalariats com funcionava i com estava estructurada la societat en classes. La nostra època, – deia- l’època de la burgesia, es caracteritza pel fet d’haver simplificat aquests antagonismes de classe, doncs ha convertit les classes mitjanes, homes de lletres, científics, metges, juristes, tècnics, capellans, etc. en els seus servents a sou, escindint la societat en dos grans classes directament enfrontades.

Però aquesta consciència de classe, que va donar força a la classe dels oprimits per conquerir espais de benestar i justícia social, ha sigut combatuda i vençuda per la ideologia liberal. El que explica que, en eleccions democràtiques, les opcions polítiques que defensen els interessos de la minoria social opressora controlen totalment el poder polític. D’aquesta manera “El poder estatal modern equival al Consell d’Administració dels interessos generals del conjunt de la burgesia.”, com Marx afirmava en 1848. 

Als anys vuitanta i noranta s’anunciava el final de les ideologies, però en realitat el que estava passant era el triomf de la ideologia neoliberal, la imposada per la burgesia, sobre el marxisme, que fins aleshores havia donat cohesió i força als assalariats. Privats de la referència ideològica estem a l’abast de la classe antagònica, a la que hem deixat tots els ressorts del poder, i que ha passat de la lluita encoberta a la lluita de classes oberta. Aquesta Reforma Laboral és la confirmació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...