dimecres, 16 de març del 2011

Pequín llança una campanya contra les desigualtats

Una dita castellana diu que “cuando las barbas de tu vecino veas cortar pon las tuyas a remojar” i potser per això que durant la reunió de l’Assemblea Nacional Popular, a Pequín, el primer ministre xinés, Wen Jiabao, ha llançat una campanya per millorar el benestar dels ciutadans xinesos. Wen Jiabao, després d’haver defensat el balanç del govern davant dels delegats, ha constatat que els progressos no eren prou “equilibrats, coordinats i duradors” i que la pujada de preus, les “expropiacions il·legals de terres” i la “corrupció rampant” estaven alimentant un “gran ressentiment entre les masses”.

El primer ministre xinés ha presentat els reptes del 12é pla quinquennal, 2011-2015, basats en un creixement més qualitatiu que quantitatiu per evitar protestes i aldarulls, que qui sap on poden acabar, com està passant al Magrib. En 2010, després dels importants moviments socials ocorreguts a Xina, Pequín va decidir concentrar-se en el consum interior i reduir la seua dependència de les exportacions i de les inversions estrangeres. El govern xinés va mamprendre l’extensió de l’assegurança de malaltia, l'equivalent a la nostra Seguretat Social, i de l'assegurança per a la vellesa al 100 % de la població, així com les vivendes de lloguer a preu moderat.

En un context internacional convuls, Pequín te’m el descontent de les capes més pobres i de la cada vegada més nombrosa i poderosa classe mitjana. Les revolucions del nord d'Àfrica ens mostren que els humans del segle XXI no tenen prou amb tindre cobertes les necessitats bàsiques per sobreviure, no accepten ser esclaus ni súbdits i reclamen ser ciutadans amb poder de decisió sobre les seues vides individuals i sobre quins camins recórrer col·lectivament.

Font: l'Humanité

Al Azraq

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...