dimecres, 16 de febrer del 2011

Perill nuclear, Cofrents tancament JA



Uns 20 activistes de Greenpeace es van encimbellar a una torre de refrigeració de la central nuclear de Cofrents per demanar el tancament de la central que acompleix 25 anys el pròxim 19 de març. Greenpeace demana al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i al Govern que siga renovat el Permís d'Explotació de Cofrents i es tanque definitivament el 19 del mes que ve.

És una acció per cridar l'atenció sobre les martingales del lobby elèctric i el govern, de la mà del ministre d'Indústria Miguel Sebastián, amb el recolzament del PP , CiU i PNB, que acaben d'aprovar que les nuclears puguen funcionar més de quaranta anys. El programa electoral del partit en el govern defensava la "sustitución gradual de la energía nuclear por energías seguras, limpias y menos costosas, cerrando las centrales nucleares de forma ordenada al final de su vida útil" però, com en altres assumptes, s'aplica la defensa dels interessos dels poderosos front als interessos dels ciutadans. 

És una victòria més de les elèctriques que es permeten pujades de tarifes bestials que atraquen les malparades butxaques dels ciutadans, especialment dels més castigats per la crisi com són els aturats i els pensionistes. Declaren milers de milions d'euros de beneficis però parlen encara del dèficit tarifari. Encara els deguem diners. 

El perill nuclear no és qualsevol cosa. El problema dels residus no s'ha solucionat ni s'apunta solució possible fora d'emmagatzemar-ho, és a dir, deixar el problema per als que vinguen darrere. La llarga llista d'incidents i d'accidents de les centrals espanyoles no allunya la por, sinó que la augmenta, a un desastre nuclear com el de Chernobil. I la facilitat amb que els activistes de Greenpeace han accedit a les instal·lacions de Cofrents incrementa la desconfiança en la seguretat.

Cal no oblidar-se que les centrals nuclears, segons les agències d'intel·ligència de tot el món, són un objectiu potencial dels terroristes. Malgrat el perill que comporten per a la ciutadania el govern prolonga la seua vida útil (?). Sembla que seran útils mentre funcionen i deixaran de ser-ho quan peguen l'esclafit. Algun membre del govern potser estiga treballant-se un lloc de conseller vitalici d'alguna elèctrica. Que ens juguem?

2 comentaris:

  1. El perill de les centrals nuclear és inegable. El perill existeix. Però no ens deixem tapar els ulls per la paraula "nuclear", no deixem que aquesta paraula capi la nostra capacitat de raonar.
    Algú em podria dir què és més perillós, viure prop d'una central nuclear o en una costa propensa a arribari Tsunami? Hi ha coses molt més perilloses que una central nuclear. És evident que hem de deixar enrera l'energia nuclear de seguida que podem, però no perdem de vista la realitat.

    ResponElimina
  2. Evidentment el més perillós seria viure prop d'una central nuclear construïda en una costa propensa a rebre tsunamis, o en terrenys propensos a patir terratrèmols, encara que “moderats” segons els experts, com passa a Cofrents. Crec que no és gens raonable prolongar la vida de les centrals nuclears que han esgotat la vida per a la qual ha sigut construïda, per molt que conte amb el vist i plau dels tècnics que, fins fa no res, presentaven com de la màxima seguretat les nuclears que amenacen amb l'apocalipsi.

    ResponElimina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...