dimecres, 22 de desembre del 2010

Continua l’ofensiva neoliberal (l’episodi de Velència)

El Col·legi d’Economistes de la Comunitat Valenciana no vol quedar-se arrere i fa cor a les exigències de l’OCDE recomanant algunes coses, per a ells, necessàries. Aquests prohoms de l’economia valenciana que van ser incapaços de veure la crisi que venia, i sempre en connivència amb l’empresariat, diuen que cal adoptar el copagament en la sanitat i l’educació; la capitalització de les pensions (cadascú que es cotitze per a ell només i així ningú tindrà pressa per jubilar-se); la bancarització de les caixes d’estalvi (els beneficis de les caixes es malbaraten, segons ells, en obres socials i els bancs ho repartirien entre els accionistes); i una gestió tècnica de l’administració. 

En resum: que amb diners públics es paguen a empreses privades per a donar els serveis necessaris als ciutadans i, si cal retallar la despesa pública, que siguen els usuaris que es facen càrrec d’una part de la despesa. Diuen que els polítics no són propietaris ni professionals, per això va la cosa com va, que deixen les coses en mans privades i la gestió millorarà.

Però una enquesta, feta a 300 empresaris i directius de la Comunitat Valenciana publicada ahir,  posa en dubte l’eficàcia i l’honradesa d’un percentatge significatiu de l’empresa privada. Un 30,4% assegura que és habitual utilitzar treballadors de forma irregular (la qual cosa és immoral i a més un delicte). El 21,5% no declara ingressos a Hisenda (també immoral, insolidari i un delicte). I el 40% reconeix que és habitual invertir els guanys en patrimoni personal (en lloc de reinvertir en la empresa).

Entre les pràctiques més esteses està la de fer factures falses per beneficiar-se del IVA, la utilització de treball no declarat o acceptar favors i regals a canvi de prendre certes decisions. No és estrany que, amb aquesta manera de fer negocis, sorgisquen com els xampinyons casos de corrupció com Gürtels, Brugals, etc.
Aquest estudi palesa  l’escassa ètica, la insolidaritat social, immoralitat i delinqüència que nia entre els empresaris valencians que són, segons el Col·legi d’Economistes, dels menys competitius d’Espanya. La Comunitat Valenciana no és competitiva ni en mà d’obra ni en intel·ligència, ni en innovació, ni... Tindre un dels índex salarials més baixos de l’Estat només aprofita per a que els joves preparats isquen fugint a altres comunitats. 

Aquesta gent s’atreveix a dir que ells gestionarien millor. El sistema capitalista és molt dolent, però el sistema d’amiguisme, endollisme, corrupció amb el sistema de empreses amb beneficis privats i pèrdues públiques és nefast, inclús, per el propi sistema capitalista. Sense ètica professional i responsabilitat social ni pot funcionar la societat democràtica. L’egoisme, la trampa, el favoritisme arbitrari i l’engany no poden ser els valors d’una societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...